Mutlu Musunuz, Sizi Ne Mutlu Eder?

Mutlu Musunuz, Sizi Ne Mutlu Eder?

‘Mutluyum’ diyenler el kaldırsın!

Mutluluk, kelime anlamıyla, ‘arzu edilen durumlara sürekli olarak ulaşılmış olmaktan duyulan kıvanç ve bahtiyarlık (TDK, Türk Dil Kurumu) olarak tanımlanır. Yani aslında, mutluluk ‘iyi olma’ hali, huzurlu ve ‘hayatından memnun olma’ halidir. 

İnsanoğlu sürekli mutluluğu arar, ancak tabii ki mutluluğun sürekliliği mümkün değil… Mutluluk bir duygu durumudur çünkü. Gelir ve geçer, sonra yeniden gelir ve tabii yeniden geçer.

Peki sizce mutluluk nedir?

Mutluluk göreceli bir duygudur. Yani birinin mutluluk tanımı başka birininkinden farklı olabilir. Bazılarına göre sağlıklı olmak yeterlidir mutluluk için. Bazıları ise, evi, arabası, parası olsun ister mutlu olabilmek için. Oysa özündeki duygudur, memnun olma halidir mutluluk. 

Mutluluğu etkileyen birçok faktör vardır elbette. Bazen kişsel olan bu etkenler bazen de sosyaldir. Bu bağlamda yıllardır mutlu ülke araştırmaları sürer gider. Sizler de duymuşsunuzdur, her yıl bir sonuç çıkarır bu araştırmalar… En mutlu ülke hangisi? diye. 

O kadar aşinayız ki bulgulara, sonuçlar Finlandiya olarak çıkar…

Bu yıl IPSOS araştırma merkezi de bu çalışmanın içerisinde bulmuş kendini. 

24 Mayıs-7 haziran 2019 tarihleri arasında, içinde Türkiye’nin de olduğu 28 ülkeden mutluluk verileri toplanmışlar. 20 bin kişiye ulaşılmış bunun için ve sormuşlar ‘Mutluluk nedir’ ‘Kendinizi mutlu hissediyor musunuz?’ 

Çalışmaya katılan ülkeler Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çin, Kanada, Şili, Fransa, Almanya, Macaristan, Hindistan, İtalya, Japonya, Malezya, Meksika, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç, Türkiye, İngiltere ve ABD.

Çalışmaya katılan kişilerin, ülke genelini temsil edebilecek kişiler olmasına özen gösterilmiş. 

Ve tabii internet erişimi olan kişilere ulaşılmış. 

Sonuçlar nerler mi söylemiş?

Bu güne kadar yapılan araştırma bulguları mutluluk oranlarının düştüğü yönünde. 

Yani 2011 yılında mutluluk oranı %77 iken, 2017’de bu oran %61’e düşmüş. 2018’lerde hala %70’lerde. Yani 7 sene içinde yüzde 7 oranında bir azalma görüyoruz. 

Peki en mutlu ülke hangisi sizce?

Araştırma bulguları en mutlu ülkenin Avustralya ve Kanada olduğunu söylüyor. Burada insanların %86’sı mutluluğunu vurgulamış. Yani yüz kişise 86 kişi mutlu, ne güzel. Sırayı Çin ve İngiltere takip etmiş. Burada da yüz kişinin %83’ü mutlu olduklarını ifade etmişler. Ve tabii Fransa’da yüzde seksenle, yani yüz kişinin 80 kişisinin mutluluğuyla takip etmiş bu sırayı. 

Peki en az mutlu olan ülkeler hakkında bir tahmininiz var mı? 

İlk sırada Arjantin var. Şaşırmak çok mümkün değil tabii buna. Yüz kişide sadece 34 kişi mutlu olduğunu ifade etmiş. İspanya şaşırttı beni, 46 ile ikinci sırada yer alıyor. Ve Rusya, yüz kişiden 47’si mutlu olduklarını ifade etmişler. 

Peki ya biz 

Mutluluk oranımızın yarının üzerinde olması ilham verici. Türkiye’de yüz kişiden 53’ü mutlu olduğunu ifade etmiş. 

Peki neye göre bu insanlar mutlu olduklarını ifade ediyorlar dersiniz?

Mutluluk kriterleri nedir size göre?

Araştırmaya katılan bireylere mutluluğun kaynağı olabilecek 29 durum verilmiş. Bunların en üst sıralarda olanını tahmin edebilir misiniz?

Türkiye sonuçlarına bakalım mı? 

Ah doğru bildiniz, tabii ki sağlık. Yüz kişiden 64’ü en önemli mutluluk kaynağının sağlıklı olmaları ve fiziksel olarak iyi durumda olmaları olduğunu belirtmişler. 

%60’ı ise mutluluğu eşleri ve çocukları ile iyi ilişkiler içinde olmakla belirlemiş. 

Yüz kişiden 59’u yaşamlarında bir anlam olması gerektiği ve 58 kişi güvende olmalarını belirtmişler. 

Size göre nasıl?

Sağlık bana göre mutluluğun ön koşulu sanki. Sağlıksız olup mutlu olmak çok mümkün olmasa gerek.