Zihniniz Tekne, Nefesiniz Çapanız Olsun

ZİHNİNİZ TEKNE, NEFESİNİZ ÇAPANIZ OLSUN

Çapa nedir?

Çapa bir tekne için ne yapar?

Zihninizin denizin ortasında bir tekne olduğunu düşünün.

Eğer teknenizi suyun derinlerine çapalamazsanız, akıntının, rüzgarın ve dalgaların etkisiyle tekneniz uzaklaşır, belki de kaybolur… Uzaklarda kıyıya vurur ve dağılır.

Oysa teknenizi derinlere çapaladığınızda, tekneniz dalganın, akıntının, belki de rüzgarın etkisiyle hareketlenecek ama bulunduğu yere geri dönecektir.

Zihniniz tekneniz nefesiniz çapanız olsun…

Zihnimiz denizin ortasındaki tekne gibidir. Çapalamazsanız geçmiş ya da gelecek arasında dolanır ve kaybolur. Oysa onu çapaladığınızda, istediğiniz uzaklığa gitse de aynı yere, bulunduğunuz ana geri dönecektir…

Mindful nefesin zihnimiz için yaptığı da tam olarak budur. Bazı zamanlarda nefesinize odaklanmayı denediğinizde, zihninizden nefese odaklanmak yerine başka şeyler geçmeye başladığını göreceksiniz. Zihnimiz nefesimizden uzaklaşır ya da başka şeylere dalarsa; bunu fark ederiz ve onu tekrar çapamıza çekeriz.

Mindful nefes bedenimizdeki duygu fırtınalarından korunmanın ve zihnimizi güvenli bir limana çapalamanın diğer bir yoludur.

Duygu fırtınası sırasında aldığınız nefesle havanın burun deliklerinizden nasıl girdiğini ve ciğerlerinizi nasıl genişlettiğini hissedebilirsiniz. Nefesinizle aldığınız havanın ağız yada burnunuzdan yavaşça çıkışı sırasına ısındığını fark edip, içinizden çıkan sıcak havaya odaklanabilirsiniz. Nefes alış verişinize bir kaç dakika odaklandığınızda, fırtına sırasında limana çapalanmış bir tekne misali zihninizin güvende ve durağanlaşmaya başladığını fark edersiniz.

Unutmayın, zihnimiz alışkın olduğu şeyi yapmaya çalışacaktır. Zihnimizin alışkın olduğu şey düşünceler üretmektir. Siz odaklanmaya çalıştıkça zihnimiz düşünceler üretmeye çalışacaktır. Tıpkı denizdeki dalgalar gibi. Dalgaları durduramazsınız. Bazen küçük ve sakin bazen büyük ve şiddetli dalgalar…